Żeberka duszone w piwie

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Żeberka to jedno z niewielu mięs, które bardzo lubię. Na blogu podzieliłam się kiedyś z Wami przepisem na żeberka słodko-pikantne pieczone z dodatkiem piwa, a tym razem znajdziecie przepis na żeberka duszone w piwie, równie pyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1-1,5 kg żeberek
    pieprz ziołowy, sól, pieprz naturalny, papryka słodka, płatki chili
    2 łyżki oleju do obtoczenia przypraw
    olej do smażenia
    mąka do obtoczenia
    500 ml piwa ciemnego
    2 łyżki miodu
    łyżka octu sosnowego
    2 liście laurowe
    2 kulki ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pokroić na porcje i natrzeć olejem wymieszanym z przyprawami i oprószyć mąką.
    Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć żeberka z dwóch stron.
    Włożyć żeberka do garnka, zalać je piwem, a jeśli nie są przykryte dodać przegotowaną wodę lub bulion.
    Zagotować, dodać miód, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku.
    Gotować godzinę do miękkości mięsa.
    Przed podaniem sos można zagęścić mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować