Żeberka duszone w piwie karmelowym

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pyszne i aromatyczne żeberka z nutą karmelowego piwa. Są bardzo proste w przygotowaniu i myślę, że ich smak każdemu z Was przypadłby do gustu. Mięso wychodzi miękkie, soczyste i doskonale odchodzi od kości.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • (2-3 porcje)
    600g żeberek wieprzowych
    250 ml piwa karmelowego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżeczka majeranku
    przyprawa do żeberek
    Dodatkowo:
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone w piwie karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02ef6dv 1. Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki (wg gustu).
    Każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawą do żeberek.
    Całość odstawić do lodówki (na minimum 1 godzinę).
    (Można pominąć ten etap, ale wtedy mięso będzie mniej aromatyczne.)
  • image-0moh6bo 2. Po tym czasie żeberka obsmażyć (na rumiano) i przełożyć do garnuszka.
    Na tym samym oleju - podsmażyć pokrojoną (w półplasterki) cebulę i również przełożyć (razem z tłuszczem) do garnka.
  • 3. Całość zalać piwem karmelowym, dodać liście laurowe, ziele angielskie i drobno posiekany czosnek.
  • image-0fym24h 4. Dusić (od przykryciem) do miękkości (około 1 godziny).
    (U mnie nie było takiej potrzeby, ale podczas duszenia można dolać piwa lub wody.)
    Pod koniec gotowania - wsypać majeranek i ewentualnie doprawić do smaku.

Porady

Jeśli lubicie żeberka na słodko - po zalaniu piwem można dodać 1 łyżkę miodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować