Pyszne zapieczone mięsko. Lubię to danie przygotowywać bo obiad robi się „sam” a ja w tym czasie mogę zająć się innymi pracami lub spokojnie pic kawę na tarasie.
1 godz. 10 min
Dla 2 osób
Składniki:
Ok 600-700g żeberek wieprzowych
Sól, pieprz, majeranek, olej, czerwona papryka w proszku, kolendra ( lub imbir mielony), kiminek
2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
1 łyżka miodu,
2 łyżki musztardy
¼ szklanki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
Żeberka pieczone w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte, pokrojone żeberka. Wszystkie przyprawy dajemy do jednego półmiska ,wlać oliwę, dodać miód i musztardę oraz sok z cytryny . Dokładnie wymieszać ( można zostawić na chwilkę na ok 10min). Następnie nacieramy żeberka i wkładamy do rękawa i pieczemy ok 60 min w rozgrzanym piekarniku temp. 185st. Na sam koniec zwiększam temperaturę do 200st włączam przypiekanie i rozcinam rękaw i przypiekam żeberka ok 5-7min.
Komentarze