Żeberka pieczone w rękawie

4.46 (178 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 2 osób

Pyszne zapieczone mięsko. Lubię to danie przygotowywać bo obiad robi się „sam” a ja w tym czasie mogę zająć się innymi pracami lub spokojnie pic kawę na tarasie.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Ok 600-700g żeberek wieprzowych
    Sól, pieprz, majeranek, olej, czerwona papryka w proszku, kolendra ( lub imbir mielony), kiminek
    2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
    1 łyżka miodu,
    2 łyżki musztardy
    ¼ szklanki oliwy
    3 łyżki soku z cytryny

    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.46 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka pieczone w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka pieczone w rękawie 1. Umyte, pokrojone żeberka. Wszystkie przyprawy dajemy do jednego półmiska ,wlać oliwę, dodać miód i musztardę oraz sok z cytryny . Dokładnie wymieszać ( można zostawić na chwilkę na ok 10min). Następnie nacieramy żeberka i wkładamy do rękawa i pieczemy ok 60 min w rozgrzanym piekarniku temp. 185st. Na sam koniec zwiększam temperaturę do 200st włączam przypiekanie i rozcinam rękaw i przypiekam żeberka ok 5-7min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować