Żeberka po chińsku

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Żeberka to pyszne mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów i zawsze wychodzi wyborne.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • kilo żeberek wieprzowych
    pół szklanki pędów bambusa
    marchewka
    cebula
    3 ząbki czosnku
    kawałek ostrej papryczki
    2 łyżki sosu sojowego
    przyprawa 5 smaków lub:
    łyżeczka pieprzu czarnego
    łyżeczka kminku
    kilka goździków
    kawałek anyżu
    łyżeczka cynamonu

Żeberka po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka posypujemy zmielonymi przyprawami i polewamy sosem sojowym. Wkładamy do torebki do pieczenia, dodajemy marchew pokrojoną w słupki, cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek i papryczkę i zamykamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i pieczemy 3 godziny.

Porady

Pieczenie w folii to dobry sposób na przygotowanie soczystych i smacznych dań bez dodatku tłuszczu. Również zaletą tej metody jest to, że nie trzeba stać przy garach i pilnować obiadu.

Komentarze

Podobne przepisy