Żeberka słodko-pikantne. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka dokładnie obtaczamy w ziołach prowansalskich, papryce słodkiej i ostrej i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie posypujemy je wyciśniętym czosnkiem. Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny.
2.Następnie żeberka obsmażamy na patelni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni kością do góry. Pieczemy 40 minut.
3.Po upływie tego czasu żeberka przewracamy i pieczemy kolejne 40 minut.
4.Następnie musztardę i miód mieszamy ze sobą na jednolitą masę i smarujemy nią żeberka. Pieczemy jeszcze około 20 minut. Podajemy z ziemniaczkami z usmażoną cebulką i surówką.
Porady
-Jeżeli nie mamy wyciskarki do czosnku, możemy zmielić go widelcem.
-Żeberka można piec w prodziżu.
Komentarze