Żeberka w sosie

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od koleżanki, przepis rozszedł się wśród znajomych i przez pewien czas był hitem każdej imprezy.

Składniki:

  • 1kg żeberek wieprzowych
    1 cebula
    sól, pieprz

    Składniki na sos:
    1 szklanka keczupu
    1 szklanka wody
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki sosu worcestershire lub sojowego
    2 ząbki czosnku (przeciśniętego)
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka musztardy

Żeberka w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pokroić na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
    Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać usmażoną cebulą.
    Składniki na sos zagotować. Polać żeberka. Zapiekać pod przykryciem ok. 1,5h w 180-190 stopniach. Podczas pieczenia dobrze je kilka razy odwrócić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy