żeberka w sosie musztardowo-cebulowym z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienite danie dla smakoszy żeberek wieprzowych a dodatek w postaci gruszek słodko-kwaśnych to eksperyment w moim wykonaniu i strzał w dziesiątkę.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    2 cebule
    2 łyżki musztardy stołowej
    3 łyżki mąki
    tłuszcz do smażenia
    1 łyżka gęstej śmietany
    przyprawy: sól, pieprz

Żeberka w sosie musztardowo-cebulowym z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pokroić w małe kawałki, obtoczyć w mące i usmażyć w tłuszczu na złoty kolor, podlać wodą gotowaną i udusić do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, dodać w połowie duszenia mięsa. Pod koniec gotowania dodać musztardę i doprawić do smaku. Całość razem jeszcze gotować 10 minut. Następnie mięso wyjąć a powstały sos zagęścić mąką i śmietaną, zmiksować. Mięso podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Porady

Jako dodatek do tego dania można podać mieszankę sałat ze szczypiorkiem i rzodkiewką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy