Żeberka w polewie

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Danie jest niedrogie, doskonałe na obiad. Cała rodzina je chwali, bo bardzo wszystkim smakuje.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    2 duże cebule
    korzeń selera
    35 dag pieczarek
    przyprawy: przyprawa uniwersalna, pieprz, tymianek, bazylia
    dowolny tłuszcz do smażenia

    Polewa:
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki cukru
    3 łyżki octu
    3 łyżki maggi
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka w polewie 1. Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Smażymy na gorącym tłuszczu, posypujemy przyprawami. Cebulę i oczyszczone pieczarki kroimy
    w plastry i smażymy. Posypujemy przyprawa uniwersalną.
  • Żeberka w polewie 2. Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy podsmażone pieczarki z cebulą. Posypujemy startym na tarce selerem.
  • Żeberka w polewie 3. Składniki polewy zagotowujemy i zalewamy żeberka z warzywami. Przykrywamy i pieczemy ok. 1 godziny w 180 °C. Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować