Żeberka w winie z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wyśmienite danie na chłodne zimowe dni

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    1 kg kapusty kiszonej
    50 dag pieczarek
    2 cebule
    2 łyżki masła
    1 łyżka smalcu
    przyprawy(sól, pieprz, przyprawa uniwersalna)
    1/2 szklanki półsłodkiego wina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w winie z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka opłukać, osuszyć na durszlaku, pokroić w małe kawałki, dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę, dodać przyprawy, skropić winem - wymieszać i odstawić na noc do chłodnego miejsca. Pieczarki opłukać, pokroić w cienkie paski, dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę, 1 łyżkę masła- podsmażyć. Kiszoną kapustę wypłukać, podlać wodą, dodać smalec i łyżkę masła, poddusić następnie dodać podduszone pieczarki z cebulą. Razem smażyć do miękkości, doprawić do smaku przyprawami.
    Żeberka przełożyć do żaroodpornego naczynia - udusić do miękkości.
    Potrawę podawać z ziemniakami.
    Z tych składników jest obiad dla 4 dorosłych osób. Mojej rodzinie najlepiej smakuje z ziemniakami.
    To sycący obiad na chłodne, zimowe dni.

Porady

Danie smakuje również z ciemnym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować