Żeberka w winie z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka opłukać, osuszyć na durszlaku, pokroić w małe kawałki, dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę, dodać przyprawy, skropić winem - wymieszać i odstawić na noc do chłodnego miejsca. Pieczarki opłukać, pokroić w cienkie paski, dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę, 1 łyżkę masła- podsmażyć. Kiszoną kapustę wypłukać, podlać wodą, dodać smalec i łyżkę masła, poddusić następnie dodać podduszone pieczarki z cebulą. Razem smażyć do miękkości, doprawić do smaku przyprawami.
Żeberka przełożyć do żaroodpornego naczynia - udusić do miękkości.
Potrawę podawać z ziemniakami.
Z tych składników jest obiad dla 4 dorosłych osób. Mojej rodzinie najlepiej smakuje z ziemniakami.
To sycący obiad na chłodne, zimowe dni.
Komentarze