1 kg żeberek z dzika
Na marynatę:
0,5 l wody
4 łyżki białego octu
5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
2 łyżki soli
po 10 ziaren ziela angielskiego i jałowca
10 liści laurowych
2 cebule pokrojone w plastry
sól
pieprz
Dodatkowo:
przyprawa do dziczyzny
łyżka mąki
Żeberka z dzika w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dobę wcześniej przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki poza octem zagotowujemy , po przestudzeniu dodajemy ocet. Do zalewy wkładamy żeberka. Po upływie doby wyjmujemy żeberka z zalewy, posypujemy przyprawą do dziczyzny, wkładamy do rękawa do pieczenia razem z odcedzonymi z zalewy przyprawami cebulą i czosnkiem i pieczemy około 2h w 180 stopniach. Sos który powstał z pieczenia żeberek, zagotowujemy i zagęszczamy łyżką mąki wymieszaną z odrobiną wody , doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka wkładamy do sosu , zagotowujemy. Całość podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi.
Porady
przy przygotowaniu dziczyzny potrzebna jest duża ilość przypraw aby pozbyć się specyficznego zapachu mięsa
Komentarze