Żeberka z powidłami śliwkowymi

4.49 (164 ocen)

Wyśmienite w smaku zarówno jako danie obiadowe jak i na zimno do kanapek. Polecam !

Składniki:

  • 2 paski mięsistych żeberek wieprzowych ok. 1,5 kg
    sól, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany do natarcia mięsa
    marynata:
    1,5 łyżki musztardy sarepskiej
    1,5 łyżki płynnego miodu
    1 łyżka ketchupu pikantnego
    1 łyżka sosu sojowego
    łyżeczka papryki wędzonej (jeśli nie mamy może być zwykła słodka)
    łyżeczka pieprzu ziołowego
    3 łyżki oleju, 1/2 szklanki wody
    sól do smaku
    piwo jasne do podlewania w trakcie pieczenia
    3 łyżki powideł śliwkowych do sosu
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Żeberka z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09fsvct 1. Żeberka natrzeć solą, pieprzem czarnym i czosnkiem granulowanym.
    Wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty, obłożyć nią całe paski mięsa i odłożyć na dobę do lodówki.

    Po tym czasie upiec w 180 stopniach przez ok. 1 godz. podlewając często piwem a później powstałym sosem.
  • image-21eom1h 2. Po upieczeniu, do garnuszka zlać sos spod pieczeni (ok. 1 szklanka), łyżką zebrać tłuszcz, dodać powidła, dokładnie wymieszać i zagotować.
    Gorącym sosem polać mięso.
  • image-02y4sgb 3. Polecam również na zimno.

    Smacznego !!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować