Żeberka zapiekane na kapuście

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jadło dla 3 osób :P

  • 2 godz.

Składniki:

  • żeberka 3 porcje
    marchewka
    pietruszka
    por
    cebula
    listek laurowy
    ziele angielskie
    miód
    oliwa
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny

    kapusta;
    1 kg kapusty kiszonej
    1 marchewka
    1 cebula
    garść suszonych jabłek
    1 łyżeczka utłuczonych suszonych grzybów
    szczypta kminku
    sól
    pieprz
    1 łyżka smalcu
    1 łyżka mąki
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka zapiekane na kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka zapiekane na kapuście 1. Żeberka zalać wodą w ganku, dodać marchewkę, pietruszkę, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i ugotować o miękkości. Żeberka wyjąć z wywaru i ostudzić (wywar wykorzystać do przygotowania zupy)
    Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć, włożyć do głębokiej patelni do duszenia dodać marchewkę startą na tarce , posiekaną cebulę, suszone jabłka (uprzednio wpłukać) podlać olejem, ok 2-3 łyżki, dodać kminek, podsmażyć mieszając, kiedy kapusta zacznie się miejscami rumienić , dodać ok 500 ml wody i gotować pod przykryciem aż kapusta będzie miękka a woda wyparuje, kapustę przyprawić solą, pieprzem . Ze smalcu i mąki przygotować zasmażkę i dodać do kapusty, wymieszać.
    Kapustę przełożyć do blaszki, żeberka posmarować miodem i oliwą, posypać pieprzem czarnym i ziołowym. Tak przygotowane danie może poczekać. Piekarnik nagrzać do temp 200 st. wstawić na ok 20 min z termoobiegiem.

    Żeberka w kapuście podałam z sałatką z pieczonych buraczków. PRZEPIS
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/salatka-z-pieczonych-buraczkow-4
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować