Zebra w malinach

5 (170 ocen)

  • 3 godz.

Jest ulubionym ciastem mojego chłopaka, Znika w mgnieniu oka.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki cukru
    1 szklanka wody gazowanej
    1 i 1/3 szklanki oleju
    3 i 1/2 szklanki mąki + 3 łyżki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 i 1/2 łyżki kakao
    7 jaj
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    1/2 litra mleka
    250g margaryny
    2 jaja
    6 łyżek cukru
    2 łyżki cukru pudru
    Masa malinowa
    2 galaretki malinowe
    300g malin (mogą być mrożone)
    Polewa:
    100g margaryny
    3 łyżki kakao
    4 łyżki cukru
    łyżka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zebra w malinach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami(jak biszkopt) dodając wodę minetalną. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli mieszać dodając olej.Odlać pół ciasta i do jednej części dodać 3 łyżki mąki a do drugiej kakao. Ciasto kłaść na przemian ciemne z jasnym. Piec 50 min. w temperaturze 180 stopni na blasze o wymiarach ok.20x35
  • 2. Ugotować budyń z 3 łyżkami cukru. Białka utrzeć z 3 łyżkami cukru i żółtkami. Margarynę utrzeć. Dodawać po łyżce jajko a następnie wystudzony budyń. Na końcu dodać cukier puder.
  • 3. Galaretkę zrobić wdg. przepisu, a gdy zacznie twardnąć dodać maliny. Składniki na polewę zagotować i wystudzić. Ciasto babkowe przekroić na pół. Układać następująco: Ciasto, krem, galaretka,ciasto,krem i polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować