Ciasto zebra z bananową wkładką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodawaj po jednym żółtku, olej i ucieraj na gładką masę. Mąki przesiej z proszkiem. Delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Formę 24x24 cm wyściel papierem do pieczenia, ¾ masy wylej na blaszkę, resztę rozmieszaj z kakao. Wyłóż na jasną masę i widelcem zrób fale. Piecz 25 min w temp. 170 st. Przestudź ciasto.
2.Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody. Zagotuj mleko i rozmieszaj z żelatyną. Pozostaw do ostygnięcia. Banany pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Jogurt zmiksuj z tężejącą żelatyną. Gdy masa zacznie tężeć, wylej połowę na biszkopt. Poukładaj plasterki bananów i wylej resztę masy. Wstaw do lodówki do stężenia. Na wierzchu poukładaj biszkopty, a na nie pokrojone w połówki truskawki.
3.Galaretki rozpuść w 400 ml wrzątku. Gdy zaczną tężeć, wylej na truskawki.
Komentarze