Zebra z figami i kokosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne domowe ciasto z egzotyczną nutą. Figi nadają ciastu dodatkową słodycz. Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej + 2 łyżki
    5 jajek
    1,5 szkl cukru białego
    1 szkl oleju rzepakowego
    1 szkl wody
    2 łyżki kakao
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru z wanilią i kardamonem
    100 gr suszonych fig
    3 łyżki wiórek kokosowych
    Szczypta soli
    Tłuszcz i bułka tarta do formy
    Cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Zebra Desery

Zebra z figami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i cukier z wanilią i kardamonem i ubić ponownie na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki: żółtka, mąkę, olej, wodę, proszek do pieczenia. Mikserem zmiksować na małych obrotach do połączenia ciasta. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać 2 łyżki mąki oraz wiórki kokosowe, do drugiej kakao oraz pokrojone suszone figi. Obie części dokładnie wymieszać.
  • 2. Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić i wysypać tartą bułką. Ciasto nalewać na przemian po łyżce do formy. Najlepiej zacząć od środka i jasnym ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180stC funkcja góra-dół z termoobiegem, do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.

Porady

Do części kakaowej można dodać parę kropel aromatu np. rumowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować