Zebra z figami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i cukier z wanilią i kardamonem i ubić ponownie na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki: żółtka, mąkę, olej, wodę, proszek do pieczenia. Mikserem zmiksować na małych obrotach do połączenia ciasta. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać 2 łyżki mąki oraz wiórki kokosowe, do drugiej kakao oraz pokrojone suszone figi. Obie części dokładnie wymieszać.
2.Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić i wysypać tartą bułką. Ciasto nalewać na przemian po łyżce do formy. Najlepiej zacząć od środka i jasnym ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180stC funkcja góra-dół z termoobiegem, do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.
Porady
Do części kakaowej można dodać parę kropel aromatu np. rumowego.
Komentarze