Zebra pomarańczowo - kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem na pianę, do ubitych białek dodać żółtka. Napój wymieszać z olejem i sokiem z pomarańczy. Do ubitych jajek dodać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i olej z napojem. Wszystko dokładnie wymieszać.
2.Gotowe ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać 2 1/2 łyżki kakao, a do drugiej 2 1/2 łyżki mąki. Formę (średnica 24cm) nasmarować margaryną i wlewać do niej na przemian po 2 łyżki ciemnego i po 2 łyżki jasnego ciasta. Czynność powtarzać aż do wyczerpania mas.
3.Piec ok 40 min w temperaturze ok 180 stopni. Dla pewności czy ciasto jest upieczone, można sprawdzić je patyczkiem lub słomką. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Komentarze