Zebrowe roladki

0 (0 ocen)

Wspaniałe rozwiązanie jako spód do sernika na zimno

Składniki:

  • Ciasto:
    2/3 szklanki mąki tortowej (pszenna dopuszczalna)
    1/2 szklanki cukru pudru
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    masa:
    ok. 500 g serka śmietankowego (np. wieluński )
    200 ml śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    2 brzoskwinie/ banany

Zebrowe roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka, cukier, delikatnie wymieszaj z mąką i resztą składników.
    Podziel ciasto na dwie części: jedną pozostaw białą, do drugiej natomiast dodaj 2 łyżki kakao.
  • 2. Jeden woreczek cukierniczy z gładką końcówką napełnij jasną masą, drugi kakaową. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj od rogu do rogu, tuż obok siebie paski ciemnego i jasnego ciasta tak na zmianę. Piecz ok 15 min w 175*C.
  • 3. Ubij śmietanę dodając na koniec cukier puder, wymieszaj delikatnie z serkiem, dodaj pokrojone w drobną kosteczkę owoce.
  • 4. Gotowe ciasto jeszcze ciepłe zwiń w ściereczkę oprószoną cukrem pudrem i zwiń w roladę, Gdy ostygnie rozwiń ją, posmaruj masą serową i zawiń ponownie. Chłódź minimum 2 godziny. Masa musi bowiem stwardnieć.

Porady

Zamiast woreczka cukierniczego można ręcznie łyżką wykładać cieniutkie warstwy ciasta obok siebie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy