Zebrowe roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka, cukier, delikatnie wymieszaj z mąką i resztą składników.
Podziel ciasto na dwie części: jedną pozostaw białą, do drugiej natomiast dodaj 2 łyżki kakao.
2.Jeden woreczek cukierniczy z gładką końcówką napełnij jasną masą, drugi kakaową. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj od rogu do rogu, tuż obok siebie paski ciemnego i jasnego ciasta tak na zmianę. Piecz ok 15 min w 175*C.
3.Ubij śmietanę dodając na koniec cukier puder, wymieszaj delikatnie z serkiem, dodaj pokrojone w drobną kosteczkę owoce.
4.Gotowe ciasto jeszcze ciepłe zwiń w ściereczkę oprószoną cukrem pudrem i zwiń w roladę, Gdy ostygnie rozwiń ją, posmaruj masą serową i zawiń ponownie. Chłódź minimum 2 godziny. Masa musi bowiem stwardnieć.
Porady
Zamiast woreczka cukierniczego można ręcznie łyżką wykładać cieniutkie warstwy ciasta obok siebie.
Komentarze