350 g herbatników
200 g margaryny
350 ml słodkiej śmietany 18 %
500 g serka mascarpone
1/2 szk cukru
1 galaretka cytrynowa
1 szk przegotowanej gorącej wody
sos czekoladowy do polania
kolorowa posypka do ciast
1.Herbatniki rozdrobnić np. w rozdrabniaczu.
Margarynę stopić, wlać do zmiksowanych ciastek i wymieszać.
2.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą i na dno wyłożyć masę ciastkową.
Wyrównać powierzchnie i odstawić formę do związania ciastek z margaryną.
3.W gorącej przegotowanej wodzie dokładnie rozmieszać galaretkę.
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubijać około 3 minuty.
4.Wsypać cukier i ubijać kolejne 3 minuty.
Dodać serek mascarpone i na wolnych obrotach wymieszać.
5.Schłodzoną, płynną galaretkę wlewać do masy śmietanowo serowej nadal mieszając na małych obrotach.
Wymieszaną masę przełożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię i wstawić formę do lodówki aby masa dobrze stężała na kilka godzin.
6.Na koniec sernik polać sosem czekoladowym i posypać posypką do ciast.
Komentarze