Sałatkę robi sie ze śledzi w zalewie octowej z dodatkiem kwaśnego jabłka, kiszonych ogórków, pora i cebulki. Całość polana jest sosem majonezowo-musztardowym. Sałatka ma bardzo wyrazisty smak. Polecam
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- śledzie w occie: 4 sztuki
- ogórek kwaszony: 3 sztuki
- jabłka twarde: 2 sztuki
- por (zielona część): 1 sztuka
- cebula, posiekana: 1 sztuka
- majonez: 3 łyżki
- musztarda delikatesowa: 2 łyżki
- sól, pieprz, papryka do smaku: 1 szczypta
Zimowa sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Por pokroić w talarki. Płaty śledziowe osączyć z zalewy i pokroić w kawałki. Majonez połączyć z musztardą, solą i pieprze. Wszystkie składniki włożyć do miski i zalać sosem majonezowo-musztardowym. Delikatnie wymieszać.
Komentarze