ima to pora roku, która sprzyja gotowaniu sycących i rozgrzewających zup. Za każdym razem, kiedy ją przygotowuję z ust domowników (głównie męskiej części) wydobywają się pomruki zadowolenia...
Zimowa zupa zbójnicka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem ok. 10 minut, odsączyć. Skórę z boczku odkroić i dodać do gotującego się bulionu razem z grzybami, liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i jałowca.
Boczek pokroić w cienkie paski, kiełbasę w plastry, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Całość podsmażyć z posiekanymi ząbkami czosnku na patelni, aż cebula zacznie się złocić.
Kiedy grzyby w bulionie zmiękną, dodać podsmażone wędliny z cebulą i czosnkiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. Zagęścić zupę śmietaną i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz tymiankiem. Zagotować i podawać z zacierką lub drobnym makaronem.
Komentarze