W zamrażarce leżały sobie jagody, a ja miałam ochotę na trochę lata na talerzu, zrobiłam więc zimową zupkę jagodową. Kolor obłędny, lekko słodki smak jagodowy przełamany odrobiną cynamonu i lane kluseczki
Zimowa zupa jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Zagotować 1 litr wody, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jagody, i pogotować 2-3 minuty.
• Roztrzepać 2 jajka z mąką na gładką masę, dodać szczyptę soli.
• W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do zupy, zagotować.
• Na gotującą się zupę wlewać cieniutkim strumieniem rozmącone jajko z mąką.
• Lane kluseczki pogotować ok. 2 minut w zupie.
• Zupę odstawić, dodać śmietankę i wymieszać.
Komentarze