Zapraszam na urocze i pyszne zimowe deserki. Przygotowanie nie zabiera dużo czasu, zapraszam:)
4.49 (178 ocen)
Porady
*Krem czekoladowy: 270 g ugotowanej ciecierzycy 150 g daktyli suszonych 35 g masła orzechowego,najlepiej domowego 50 ml mleka 1,5% 40 g kakao Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić zupełnie. Daktyle zalać wrzątkiem. Poziom wody powinien być taki, aby przykryć daktyle. Zostawić na około 20 minut. Następnie odcedzić, ale 1/4 szklanki wody zachować. Do pojemnika blendera przełożyć ciecierzycę, dodać daktyle i 4 łyżki wody zmiksować. Następnie dodać kakao, mleko, masło orzechowe i dokończyć miksowanie na gładki krem. Jeśli miksowanie jest utrudnione, dodać jeszcze odrobinę wody, w której się moczyły daktyle. Kremu czekoladowego wychodzi znacznie więcej niż potrzeba do ciasta, około 650 g. Resztę kremu wykorzystać dowolnie, do naleśników,smarowania chleba czy muffinek. **Jeśli nie macie takich obręczy jak ja do deserów, można przygotować jedną porcję w małej keksówce lub tortownicy. Myślę,że aluminiowa jednorazowa keksówka będzie najlepsza. Pięknie zapraszam:) *** 4 porcje po 203 kcal jedna
Komentarze