Zimowe mini torciki bez pieczenia

4.49 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Zapraszam na urocze i pyszne zimowe deserki. Przygotowanie nie zabiera dużo czasu, zapraszam:)

Składniki:

  • 130 g ciasta czekoladowego- ja użyłam ciasta z ciecierzycy
    30 g dżemu pomarańczowego niskosłodzonego
    10 g kremu czekoladowego z ciecierzycy
    150 g jogurtu greckiego lekkiego
    Galaretka niebieska+350 ml wody
    150 g kremu czekoladowego z ciecierzycy*
    30 ml mleka 1,5%
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Galaretki Pianka

Zimowe mini torciki bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-214wm3w 1. Ciasto przełożyć do miski i rozetrzeć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków( mrożone wcześniej dokładnie rozmrozić). Dżem podgrzać w mikrofali lub rondelku, rozpuścić lecz nie przypalić. Dodać do ciasta, razem z kremem czekoladowym. Dokładnie wymieszać.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić ringi o średnicy 9 cm. Wyłożyć po 1,5 łyżki ciasta i wyrównać, wstawić do lodówki na 30 minut do lodówki.
  • image-01ngjm9 2. Galaretkę rozpuścić i dokładnie ostudzić. Z przygotowanej galaretki 120 g dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Wstawić na 3-4 minuty do lodówki, aby masa lekko stężała.
  • image-29y45o2 3. Następnie po równo rozlać do ringów i wstawić na 20-30 minut do lodówki. Po tym czasie na mini torciki wylać galaretkę i wstawić na całą noc do lodówki.
  • image-02q9ipf 4. Kolejnego dnia do pojemnika blendera przełożyć krem czekoladowy, dodać mleko i zmiksować. Przygotowany mus przełożyć do szprycy i wyciskać małe porcje na torciki. Ewentualnie udekorować cukrowymi śnieżynkami. Smacznego!

Porady

*Krem czekoladowy: 270 g ugotowanej ciecierzycy 150 g daktyli suszonych 35 g masła orzechowego,najlepiej domowego 50 ml mleka 1,5% 40 g kakao Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić zupełnie. Daktyle zalać wrzątkiem. Poziom wody powinien być taki, aby przykryć daktyle. Zostawić na około 20 minut. Następnie odcedzić, ale 1/4 szklanki wody zachować. Do pojemnika blendera przełożyć ciecierzycę, dodać daktyle i 4 łyżki wody zmiksować. Następnie dodać kakao, mleko, masło orzechowe i dokończyć miksowanie na gładki krem. Jeśli miksowanie jest utrudnione, dodać jeszcze odrobinę wody, w której się moczyły daktyle. Kremu czekoladowego wychodzi znacznie więcej niż potrzeba do ciasta, około 650 g. Resztę kremu wykorzystać dowolnie, do naleśników,smarowania chleba czy muffinek. **Jeśli nie macie takich obręczy jak ja do deserów, można przygotować jedną porcję w małej keksówce lub tortownicy. Myślę,że aluminiowa jednorazowa keksówka będzie najlepsza. Pięknie zapraszam:) *** 4 porcje po 203 kcal jedna

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować