Pyszny, ciężki, makowy, wykwintny tort, doskonały na wyjątkowe okazje! Idealny na święta, jako zachęta dla Mikołaja. Mikołaj to zawód a nie imię ;) Nasz rozdawacz prezentów ma na imię TADEUSZ :D
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
BLATY MAKOWE:
- mak niebieski: 25 dekagramów
- mleko 3.2%: 500 mililitrów
- jaja świeże: 7 sztuk
- cukier biały: 20 dekagramów
- grysik( kasza manna): 7 łyżek
- skórka pomarańczowa smażona w cukrze: 2 łyżki
- migdały w słupkach: 3 dekagramy
- sok i skórka otarta z cytryny: 0.5 sztuki
- laska wanilii: 0.5 sztuki
KREM CYTRYNOWY:
- masło niesolone: 25 dekagramów
- żółtko jajka: 6 sztuk
- cukier biały drobny: 20 dekagramów
- sok i skórka otarta z cytryny: 1 sztuka
KREM KAWOWY:
- kawa rozpuszczalna sypka: 5 łyżeczek
- masło niesolone: 25 dekagramów
- żółtko jajka: 6 sztuk
- cukier biały drobny: 20 dekagramów
Zimowy tort makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mak zalewamy wrzącym mlekiem i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, przekładamy na sito i dajemy mu dobrze obcieknąć. Mielimy dwa razy.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy wanilię, skórkę z cytryny i sok.
2.Do masy jajecznej wkładamy przetarty mak, skórkę pomarańczową oraz wyprażone i potłuczone migdały. Mieszamy całość dokładnie.
3.Teraz kładziemy ubite białka i grysik. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
4.Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w dobrze ogrzanym, ale nie gorącym piekarniku przez 1 godz.
Komentarze