Ziołowy filet z kurczaka z warzywami

4.5 (142 ocen)

  • 30 min

Mało mięsa, dużo młodych warzyw, zdrowo, lekko i niedrogo, a do tego jeszcze błyskawicznie. Świetnie smakuję podany z ryżem lub pęczakiem ugotowanym na sypko.

  • 30 min

Składniki:

  • filet z kurczaka – 1 szt.
    mała cukinia – 1 szt.
    młoda marchewka – 2 szt.
    czerwona papryka – 1 szt.
    żółta papryka – 1 szt.
    seler naciowy – 2 łodygi
    szalotka – 2 szt.
    świeża bazylia – 1/4 pęczka
    szczypiorek czosnkowy – 1/4 pęczka
    świeża kolendra – do smaku
    sól morska – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
    olej rzepakowy – 2 łyżki
    bulion drobiowy – 1/2 szk.
    liść laurowy – 1 szt.
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Ziołowy filet z kurczaka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukany i osuszony ręcznikiem papierowym filet kroję na kawałki. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem. Szalotki kroję w drobną kostkę i przekładam do rozgrzanego rondla z olejem, chwilę podsmażam.
  • 2. Dodaję wcześniej przygotowane mięso i obsmażam na dużym ogniu ze wszystkich stron. Następnie wlewam bulion, dodaję liść laurowy i duszę pod przykryciem.
    Marchewki ścieram na dużych oczkach tarki do jarzyn, papryki kroję na paski, a cukinię i seler na plasterki.
  • 3. Pod koniec duszenia, gdy mięso jest prawie miękkie dodaję pokrojone warzywa. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam i całość jeszcze przez chwilę duszę pilnując, aby warzywa się nie rozgotowały.
    Rondel zdejmuję z ognia, dodaję świeżą bazylię, kolendrę i posiekany szczypiorek czosnkowy.

Porady

*ważne, aby mięsa nie podsmażać długo, bo będzie suche i niesmaczne. Należy to robić krótko na dużym ogniu, następnie dusić pod przykryciem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować