Ziołowy filet z piersi z indyka nadziewany pieczarkami podany z ziemniaczkami i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i osuszyć. Naciąć kieszeń ( ale nie do końca).
Przygotować farsz: pieczarki pokroić w kosteczkę, i podsmażyć na maśle. Dodać do ostudzonych pieczarek, pokrojoną natkę pietruszki. Dodać jajko i bułkę tartą. Napchać kieszeń mięsa przygotowanym farszem. Spiąć wykałaczkami i owinąć sznurkiem spożywczym.
Mięso zamarynować sosem z dodatkiem przypraw. Włożyć do rękawa do pieczenia i na dwie godziny do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C i piec mięso około 40 minut, następnie rozciąć rękaw i piec mięso jeszcze przez 10 min.
Mięso pozostawić jeszcze na 15 minut. Sos z worka wylać do naczynia żaroodpornego i dodać śmietanki. Zagotować.
Przygotowanie ziemniaczków: ugotować ziemniaki w ugotowanej wodzie, ugnieść tłuczkiem dodać łyżkę masła i śmietanki 36%.
Przygotowanie fasolki: ugotować fasolkę w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać masło i przypiec 4 łyżki bułki tartej. Wymieszać fasolkę wraz z bułką.
Komentarze