Ziołowy filet z piersi z indyka nadziewany pieczarkami podany z ziemniaczkami i fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealne na niedzielny obiadek bądź na świąteczny stół

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • Filet z piersi z indyka 800 g
    pieczarki ok. 10 szt.
    natka pietruszki
    jajko
    2 łyżki bułki tartej
    przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz, oregano
    marynata: łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki miodu- pogrzać i ostudzić
    fasolkę szparagową
    ziemniaki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziołowy filet z piersi z indyka nadziewany pieczarkami podany z ziemniaczkami i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć. Naciąć kieszeń ( ale nie do końca).

    Przygotować farsz: pieczarki pokroić w kosteczkę, i podsmażyć na maśle. Dodać do ostudzonych pieczarek, pokrojoną natkę pietruszki. Dodać jajko i bułkę tartą. Napchać kieszeń mięsa przygotowanym farszem. Spiąć wykałaczkami i owinąć sznurkiem spożywczym.

    Mięso zamarynować sosem z dodatkiem przypraw. Włożyć do rękawa do pieczenia i na dwie godziny do lodówki.

    Nagrzać piekarnik do 180 stopni C i piec mięso około 40 minut, następnie rozciąć rękaw i piec mięso jeszcze przez 10 min.

    Mięso pozostawić jeszcze na 15 minut. Sos z worka wylać do naczynia żaroodpornego i dodać śmietanki. Zagotować.

    Przygotowanie ziemniaczków: ugotować ziemniaki w ugotowanej wodzie, ugnieść tłuczkiem dodać łyżkę masła i śmietanki 36%.

    Przygotowanie fasolki: ugotować fasolkę w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać masło i przypiec 4 łyżki bułki tartej. Wymieszać fasolkę wraz z bułką.

Porady

Podawać ciepłe ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować