Ziołowy kurczak zapiekany w panierce

0 (0 ocen)

Zazwyczaj nóżki z kurczaka w panierce smażę na patelni, ale nie tym razem. Okazuje się, że z piekarnika skórka jest bardziej chrupiąca a kurczak mięciutki. Mięsko odchodzi od kości. Na dodatek mniej tłusty.

Składniki:

  • pałki z kurczaka - 9 szt.
    mleko 3,2% - 300 ml.
    ząbek czosnku - 3 szt.
    majeranek - 1 łyżeczka
    zioła prowansalskie - 1 łyżka
    sól - 3/4 łyżki
    Pieprz czarny- MŁYNEK - 1 szczypta
    Sól ziołowa- MŁYNEK - 1 szczypta
    bułka tarta - 1 szkl.
    olej roślinny - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne

Ziołowy kurczak zapiekany w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0v34eub 1. Pałki z kurczaka umyć, osuszyć.
    Przygotować marynatę. Mleko wymieszać z ziołami prowansalskimi, zwykłą solą, majerankiem i przeciśniętym przez praskie czosnkiem. Pałki kurczaka zanurzyć w marynacie i wstawić na noc do lodówki.
  • image-1t1jxub 2. Mięso wyciągnąć z mleczno ziołowej marynaty. W woreczku umieścic bułkę tartą. Każdą nóżkę z kurczaka umieścic w woreczku z bułką tartą i dokładnie obtoczyć.
  • image-1qydvlm 3. Nóżki układać w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na wierzch zmielić sól ziołową i pieprz. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 60 min., Ostatnie 5 min. podkręcić do 220 stopni.

Porady

Zamiast bułki tartej można użyć płatków kukurydzianych ( pokruszonych). Aby kurczak był mniej kaloryczny należy pozbyć się skórki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Marynowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować