Ziołowy stek z tuńczyka

4.5 (146 ocen)

  • 15 min

Kolejna propozycja na wykorzystanie polędwicy z tuńczyka.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 steki z polędwicy tuńczyka, każdy po 250 g i grubości 2,5-3cm
    suszone zioła: lubczyk, cząber, estragon, koperek, majeranek
    olej

    dodatki:
    plasterki cytryny
    masełko ziołowe
    roszponka
    sos czosnkowy
    puree z batata
    roszponka
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziołowy stek z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Steki oprószamy ziołami. Zioła delikatnie wklepujemy w mięso. Następnie smarujemy delikatnie olejem.
  • 2. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy mięso na drewnianą deskę na około 2 minuty, żeby odpoczęło.
  • 3. Steki podajemy z plasterkiem cytryny i masłem ziołowym na wierzchu oraz ulubionymi dodatkami. Ja podałam na purre z dyni, sosem czosnkowym oraz roszponką.

Porady

PRZYGOTOWANIE PUREE: Bataty kroimy w kostkę, dodajemy szalotkę, imbir, oraz chili. Dodajemy masło i niewielką ilość wody około szklanki. Dusimy pod przykryciem, aż bataty będą miękkie. Warzywa i starty ser przekładamy do malaksera, dodajemy przyprawy. Miskujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Po zmiksowaniu próbujemy do smaku. PRZYGOTOWANIE MASŁA ZIOŁOWEGO: Masło mieszamy z posiekaną pietruszką, solą sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem. Formujemy ponownie osełkę. Odstawiamy do lodówki. PRZYGOTOWANIE SOSU CZOSNKOWEGO: 3 łyżki jogurtu bałkańskiego mieszamy z łyżką majonezu i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, koperkiem i cukrem. TAK ZROBIONE STEKI WYŚMIENICIE SMAKUJĄ PODANE Z FRYTKAMI, PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI LUB PO PROSTU Z PUREE ZIEMNIACZANYM.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować