4.5 (146 ocen)
Porady
PRZYGOTOWANIE PUREE: Bataty kroimy w kostkę, dodajemy szalotkę, imbir, oraz chili. Dodajemy masło i niewielką ilość wody około szklanki. Dusimy pod przykryciem, aż bataty będą miękkie. Warzywa i starty ser przekładamy do malaksera, dodajemy przyprawy. Miskujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Po zmiksowaniu próbujemy do smaku. PRZYGOTOWANIE MASŁA ZIOŁOWEGO: Masło mieszamy z posiekaną pietruszką, solą sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem. Formujemy ponownie osełkę. Odstawiamy do lodówki. PRZYGOTOWANIE SOSU CZOSNKOWEGO: 3 łyżki jogurtu bałkańskiego mieszamy z łyżką majonezu i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, koperkiem i cukrem. TAK ZROBIONE STEKI WYŚMIENICIE SMAKUJĄ PODANE Z FRYTKAMI, PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI LUB PO PROSTU Z PUREE ZIEMNIACZANYM.
Komentarze