Ziołowa bagietka z aromatyzowanymi oliwami

0 (0 ocen)

  • Średni

Domowa bagietka i własnoręcznie zrobione aromatyzowane oliwy

  • Średni

Składniki:

  • AROMATYZOWANE OLIWY:
    - oliwa extra vergine: 600 mililitrów
    - gałązki rozmarynu: 3 sztuki
    - gałązki tymianku: 3 sztuki
    - gałązki lawendy: 3 sztuki
    BAGIETKA ZIOłOWA:
    - Mąka pszenna pełnoziarnista: 150 gramów
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - gorąca woda: 250 mililitrów
    - drożdże instant: 7 gramów
    - cukier: 2 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
    - oliwa lawendowa: 3 łyżki
    DODATKI:
    - ocet balsamiczny: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziołowa bagietka z aromatyzowanymi oliwami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • aromatyzowana oliwa 1. Zioła myjemy i osuszamy z wody. Zioła powinny być jak najzdrowsze, najładniejsze absolutnie nie mogą być podgniłe, czy spleśniałe!
    Do szklanej, wymytej i osuszonej butelki wkładamy rozmaryn, do drugiej tymianek, a do trzeciej lawendę.
    Zioła w butelkach zalewamy oliwą, tak, żeby były przykryte w całości. W przeciwnym wypadku, wystające elementy mogą zacząć pleśnieć. Zamykamy szczelnie butelki i odstawiamy w ciemne miejsce.
    Oliwy są aromatyczne już po kilku dniach. Mniej więcej po tygodniu dobrze jest usunąć zioła ze środka.
  • ziołowa bagietka 2. Obie mąki mieszamy w misce i zalewamy gorącą, ale nie wrzącą, wodą. Mieszamy łyżką i dosypujemy drożdże, cukier, sól i zioła. Całość mieszamy i wyrabiamy dłońmi przez mniej więcej 10 minut. Jak ciasto będzie już gładkie i jednolite i nie będzie kleić się do rąk, formujemy z ciasta kulę, smarujemy dokładnie oliwą, przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Z każdej formujemy długi, wąski prostokąt (można zrobić to wałkiem lub dłońmi) i składamy do środka „na trzy” dokładnie zlepiając miejsce złączenia i formujemy kształt bagietki. Bagietki kładziemy zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub na specjalnej blaszce do bagietek, przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (nie dłużej). Ostrym nożem nacinamy ciasto (jak wyrastało zbyt długo, to nacięcia nie rozejdą się ładnie podczas pieczenia) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut, aż bagietki ładnie się zarumienią.
  • 3. Bagietki kroimy na kromki, przygotowujemy sobie też nieduże, płaskie talerzyki.
    Ocet balsamiczny wlewamy do rondelka, stawiamy na najmniejszym palniku i gotujemy na maleńkim ogniu przez ok. 30 minut aż ocet nieco zgęstnieje i powstanie pyszny, słodkawy sos balsamiczny.
    Na talerzyk wlewamy trochę sosu balsamicznego i aromatycznej oliwy, „wycieramy” bagietką i zjadamy :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować