Pomysl na to danie zrodzil sie tak naprawde z niczego..od dawna chcialam wyprobowac przepis na ratatouille i zastanawialam sie z czym je podac.Mozna uzyc jagnieciny czy drobiu,jednak polecam kombinacje z delikatna poledwiczka.
45 min
Składniki:
na 2 porcje:
1) jedna poledwiczka wieprzowa ok 300g
2) 1 mala cukinia
3) 1 maly baklazan
4) jedna papryka-kolor dowolny
4) jedna mala cebulka
5) 2 zabki czosnku
6) 1 pomidor
7)lyzeczka przecieru pomidorowego
8) sol,pieprz,suszony tymianek,suszony rozmaryn
9) 3-4lyzki oliwy z oliwek.
10) do podania: bagietka, 75g miekkiego masla, garsc swiezych listkow bazylii-pozostawic kilka do dekoracji.
Ziolowa poledwiczka wieprzowa z ratatouille i maslem bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) w malej miseczce zrob paste z 1 zabka przecisnietego czosnku,soli,pieprzu,2lyzek oliwy,1lyzeczki plaskiej tymianku i 1/2 lyzeczki plaskiej rozmarynu. natrzyj nia poledwiczke i odstaw w temp pokojowej do zamarynowania.
2) w glebokiej patelni rozgrzej pozostala oliwe i podsmaz cebulke oraz pozostaly zabek czosnku.dodaj baklazana pokrojonego w duza kostke i podsmazaj ok 10min.dodaj cukinie,pomidora(najlepiej obranego ze skorki) oraz papryke i przecier. dodaj sol,pieprz,suszone ziola i ok 100ml wody(mozna zastapic bialym winem). proz do uzyskania miekkosci warzyw- ok 15-20min max.
3)w czasie gdy warzywa sie proza wymieszaj maslo ze swiezo posiekana bazylia i odrobina soli.odstaw na pozniej.
4)na osobnej patelni obsmaz poledwiczke na duzym ogniu,aby ladnie zbrazowila sie z zewnatrz,nastepnie zmniejsz ogien do malego i daj jej sie poddusic i ''dojsc'' pod pokrywka,ok 10min.powinna byc ladna i rozowa w srodku.
5)wyciagnij poledwiczke i daj jej odpoczac 2-3min. nastepnie pokroj w grube plastry-3na osobe i podaj na duszonych warzywach ratatouille.udekoruj listkami bazylii.
podaj bagietke i maslo bazyliowe do calosci.
Komentarze