Pyszna krucha, ziołowa tarta. Wybornie komponuje się z sosem czosnkowym. Robiłam ją na romantyczną kolację i sprawdziła się idealnie. Podane składniki wystarczą na jedną dużą tartę lub dwie mniejsze.
Ziołowa tarta z kurczakiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników podanych na ciasto przygotowujemy spód tarty łącząc je razem i dokładnie zagniatając. Na koniec formujemy kulę i schładzamy w lodówce około 30min.
2.Brokuły podgotowujemy na półtwardo w osolonej wodzie (około 8 min). Kulkę mozzarelli kroimy w plastry. Filety z kurczaka myjemy i grillujemy na patelni (można podsmażyć na zwykłej), a następnie kroimy w kostkę.
3.Kiedy ciasto jest gotowe dzielimy je na pół, rozwałkowujemy i wyklejamy nim foremki serduszka (lub jedną dużą formę na tartę). Ciasto podpiekamy około 12 min w temperaturze 180 stopni. Na wierzchu ciasta układamy równomiernie składniki i opruszamy połową ilości sera. W misce łączymy śmietanę i jajko i zalewamy nimi tarty. Posypujemy resztą sera.
4.Całość pieczemy jeszcze 20-30 min w temperaturze 180 stopni
Komentarze