Ziołowe placki z gotowanych ziemniaków z korniszonem i twarogiem

0 (0 ocen)

Na pozostałe ziemniaki z obiadu zawsze znajdę sposób. Uwielbiam wymyślać nowe wersje placków z gotowanych bulw. W tym wypadku dodałam pyszne zioła - pokrzywę, lubczyk, szczypiorek i miętę. Poza tym dołożyłam korniszony i biały ser. Z takiej kombinacji wyszedł pyszny, syty posiłek.

Składniki:

  • 750 g gotowanych, gniecionych ziemniaków
    6 średnich korniszonów - ogórków konserwowych (łącznie 350g)
    3 łyżki posiekanej pokrzywy
    3 łyżki posiekanego lubczyku
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki posiekanej mięty
    2 łyżki masła
    250 g twarogu półtłustego
    2 jajka
    5 - 6 kopiastych łyżek mąki pszennej
    sól do smaku
    gałka muszkatołowa do smaku

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ziołowe placki z gotowanych ziemniaków z korniszonem i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziołowe placki z gotowanych ziemniaków z korniszonem i twarogiem 1. W garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną zieleninę i dusić 5 min.
  • Ziołowe placki z gotowanych ziemniaków z korniszonem i twarogiem 2. Do miski przełożyć ziemniaki, dodać duszone zioła, pokrojone w drobną kostkę korniszony, twaróg, wbić jajka.
  • Ziołowe placki z gotowanych ziemniaków z korniszonem i twarogiem 3. Wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
  • Ziołowe placki z gotowanych ziemniaków z korniszonem i twarogiem 4. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć porcje ciasta.
  • Ziołowe placki z gotowanych ziemniaków z korniszonem i twarogiem 5. Smażyć na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 24 średniej wielkości placki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować