Ziołowe ziemniaczki z piekarnika z sosem jogurtowym

0 (0 ocen)

Takie ziemniaczki to bardzo smaczna propozycja na bezmięsny obiad. Przyprawa węgierska nadaje im lekkiej pikantności. Do tego sos jogurtowy i mnóstwo pachnącego koperku. Polecam.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków ( najlepiej małych jednakowej wielkości )
    2 łyżeczki przyprawy węgierskiej
    sól do smaku
    2-3 łyżki oleju
    pęczek koperku
    20 dag jogurtu naturalnego
    czubryca zielona według uznania

Ziołowe ziemniaczki z piekarnika z sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól do smaku i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie odcedzamy je i przekładamy do formy żaroodpornej. Oprószamy przyprawą węgierską, wlewamy olej, delikatnie mieszamy, tak, żeby ziemniaki były obtoczone ziołami i olejem.
  • 2. Tak przygotowane ziemniaczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia tak około 15 minut.
  • 3. Koperek płuczemy i osuszamy, następnie drobno kroimy.
  • 4. Jogurt naturalny mieszamy z czubrycą zieloną do smaku i dodajemy połowę koperku.
  • 5. Pozostałym koperkiem posypujemy ziemniaki i podajmy z je z jogurtem. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy