Chłodnik który zrobimy w 10 minut. Na upalne dni idealny, Do tego lekki i zdrowy. Schłodzony orzeźwi każdego który jest spragniony. Można taki chłodnik zrobić sobie do pracy na wynos.
Zielony chłodnik miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórka kroję wzdłuż na krajalnicy do chleba bo chcę uzyskać cztery cienkie paski szerokie.
Ogórek okrojony który mi został kroję na pół. Jedną połowę kroję w plastry, przekładam do pojemnika od blendera, dodaję pokrojony koper, natkę pietruszki, czosnek, listki mięty, jogurt grecki, sól, pieprz. Całość miksuję blenderem. Drugą połowę ogórka ścieram na tarce jarzynowej razem ze skórą, rzodkiewki kroję. Do szklanek wlewam chłodnik do połowy, dodaję startego ogórka, pokrojoną rzodkiewkę, na wierzchu paski ogórka szerokie, kawałek rzodkiewki, plaster cytryny, listki mięty, koperku, posypuję chili i pieprzem.Najlepszy jest schłodzony.
Komentarze