Zielony smaczek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wiele osób twierdzi, iż szpinak jest niesmaczny. Przygotowując to danie, pragnę udowodnić, że ze szpinaku można ugotować pyszne danie obiadowe.

  • 30 min

Składniki:

  • 200g makaronu rurki/muszelki, 4-5 dużych pieczarek, 1 podwójny filet z kurczaka, ser żółty;
    Sos: 1 opakowanie szpinaku(może być mrożony), 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 1 serek topiony śmietankowy, 3 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz

Zielony smaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos szpinakowy 1. Na patelnię wlewamy oliwę, wyciskamy czosnek i podsmażamy go do zarumienienia. Dodajemy szpinak- smażymy 5 min. Następnie wlewamy wodę, tyle, żeby było 3/4 wysokości patelni sosu. Zagotować. Wrzucamy cały serek topiony oraz śmietanę. Sos gotujemy dopóki serek się nie roztopi, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • idelane trio 2. W między czasie kroimy filet w kostkę, a pieczarki w plasterki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy suchy makaron. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • danie przed upieczeniem 3. Następnie wlewamy sos szpinakowy i mieszamy dokładnie wszystkie składniki ze sobą. Górę zapiekanki posypujemy startym żółtym serem. Tak gotowe danie zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180stC przez 35min.

Porady

Równie dobrze do przyrządzenia tego dania można wykorzystać filet z indyka. Sos szpinakowy nie musi być bardzo gęsty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy