" zielona baba " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.winogrona- 10szt
galaretka agrestowa - 1 op.
jogurt naturalny - 0,5 kubeczka
wiórki kokosowe - 5 dagGalaretkę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu , lecz w mniejszej ilości wody.
Dzielimy na 2 części.
Zostawiamy do ostudzenia.
W tym czasie dowolne okrągłe naczynie
( u mnie duży kubek )
wykładamy folią spożywczą.
Do środka wkładamy winogrona.
Do jednej części przestudzonej galaretki dodajemy jogurt naturalny , chłodzimy kilka minut
( ma zacząć tężeć ) , po czym miksujemy na najwyższych obrotach ok. minutę
( doda to puszystości ).
Kremową pianką zalewamy winogrona.
Wkładamy do zamrażarnika do całkowitego zastygnięcia!
Gdy będziemy pewni , że pianka już jest całkowicie sztywna, zalewamy ją pozostałą galaretką.
Odstawiamy do lodówki do stężenia
( im dłużej tym lepiej ).
Wyciągamy na talerzyk odwracając i delikatnie odrywając folię.
Komentarze