" Zielona baba "

0 (0 ocen)

  • 5 min

Ukryte w piankowo - galaretkowej bombie są świetnym pomysłem na deser w te ostatnie letnie dni.

  • 5 min

Składniki:

  • winogrona- 10szt
    galaretka agrestowa - 1 op.
    jogurt naturalny - 0,5 kubeczka
    wiórki kokosowe - 5dag

" zielona baba " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. winogrona- 10szt
    galaretka agrestowa - 1 op.
    jogurt naturalny - 0,5 kubeczka
    wiórki kokosowe - 5 dagGalaretkę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu , lecz w mniejszej ilości wody.

    Dzielimy na 2 części.
    Zostawiamy do ostudzenia.

    W tym czasie dowolne okrągłe naczynie
    ( u mnie duży kubek )
    wykładamy folią spożywczą.

    Do środka wkładamy winogrona.

    Do jednej części przestudzonej galaretki dodajemy jogurt naturalny , chłodzimy kilka minut
    ( ma zacząć tężeć ) , po czym miksujemy na najwyższych obrotach ok. minutę
    ( doda to puszystości ).

    Kremową pianką zalewamy winogrona.

    Wkładamy do zamrażarnika do całkowitego zastygnięcia!

    Gdy będziemy pewni , że pianka już jest całkowicie sztywna, zalewamy ją pozostałą galaretką.

    Odstawiamy do lodówki do stężenia
    ( im dłużej tym lepiej ).

    Wyciągamy na talerzyk odwracając i delikatnie odrywając folię.

    Dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy