Zielona fasolka z gremolatą

0 (0 ocen)

Odchodząc nieco od tradycji proponuję podanie fasolki szparagowej z gremolatą, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Gramolata jest pochodzącym z kuchni włoskiej dodatkiem do dań, przydaje im mnóstwo aromatu i smaku.

Składniki:

  • 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    2 litry wody

    Gremolata:
    3/4 posiekanej natki pietruszki
    skórka z 1 cytryny (tylko żółta część skórki)
    2 duże ząbki czosnku
    dodatkowo: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz czarny

Zielona fasolka z gremolatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gremolata 1. Fasolkę obrać, oczyścić, przełożyć do garnka z zimną wodą.
    Dodać sól i cukier, zagotować.
    Od momentu zagotowania wody, gotować fasolkę 15-20 minut. Młodą fasolkę gotuje się krócej, starszą nieco dłużej. W trakcie gotowania trzeba kontrolować miękkość fasolki, w tym celu wyjąć jeden strączek i zjeść.
    Ugotowaną fasolkę odcedzić na sicie, przelać zimną wodą i osuszoną przełożyć na talerz.
    Przygotować gremolatę siekając natkę pietruszki (niezbyt drobno), ząbki czosnku i skórkę z cytryny. Do otarcia skórki użyłam nożyka do obierania skórki z cytrusów, można również otrzeć skórkę na tarce do warzyw lub użyć obieraczki do warzyw.
    Lekko przestudzoną fasolkę posypać gremolatą.
    Fasolkę skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy