Zielona grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zasmażamy na oliwie cebulę i czosnek. Dodajemy posiekane warzywa. Podsmażamy, dodajemy groszek i smażymy do chwili, gdy straci szron. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. Przecedzamy zupę, około 1/3 warzyw przekładamy z durszlaka do miseczki. Resztę warzyw miksujemy na gładki krem, łączymy go ponownie z wywarem podgrzewamy, dokładnie mieszając wraz ze śmietaną. Dodajemy warzywa z miseczki. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem pieprzem oraz cząbrem. Boczek wysmażamy (bez tłuszczu) na chrupiąco. Przekładamy skwarki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dodajemy skwarki do zupy.
Komentarze