Zielona grochówka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kolorowa i pyszna alternatywa dla tradycyjnej grochówki. Wyrazista, pożywna i rozgrzewająca. Idealna na długie zimowe wieczory.

  • Łatwy

Składniki:


  • - marchewka (duża pokrojona w średnią kostkę): 1 sztuka
    - pietruszka (duża pokrojona w średnią kostkę): 1 sztuka
    - seler (pokrojony w średnią kostkę): 0.25 sztuki
    - cebula (średnia drobno posiekana): 1 sztuka
    - czosnek (drobno posiekany): 3 ząbki
    - ziemniaki (średnie pokrojone w średnią kostkę.): 3 sztuki
    - groszek mrożony: 1.5 opakowania
    - boczek wędzony (pokrojony w drobną kostkę (zamiast boczku można użyć pokrojonych w plasterki parówek - 2 sztuki)): 5 plastrów
    - śmietana: 3 łyżki
    - sól, pieprz, cząber (do smaku): 3 szczypty
    - bulion warzywny ((może być bulionetka)): 1.5 litra
    - oliwa do szmażenia: 3 łyżki

Zielona grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zasmażamy na oliwie cebulę i czosnek. Dodajemy posiekane warzywa. Podsmażamy, dodajemy groszek i smażymy do chwili, gdy straci szron. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. Przecedzamy zupę, około 1/3 warzyw przekładamy z durszlaka do miseczki. Resztę warzyw miksujemy na gładki krem, łączymy go ponownie z wywarem podgrzewamy, dokładnie mieszając wraz ze śmietaną. Dodajemy warzywa z miseczki. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem pieprzem oraz cząbrem. Boczek wysmażamy (bez tłuszczu) na chrupiąco. Przekładamy skwarki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dodajemy skwarki do zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy