Niby zwykły biszkopt z kremem i truskawkami, a okazało się, że jest to jedno z lepszych ciast jakie ostatnio upiekłam. Zachwyca w równej mierze swoją estetyką, kolorami jak i wspaniałym smakiem. Proste do wykonania. Bardzo polecam
Ciasto zielona łąka z truskawkami w galaretce i karpatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami oba cukry. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku oraz łyżce oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem i barwnikiem, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 20 - 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części. Pierwszą część ciasta posmarować kremem, ułożyć truskawki i zalać je tężejącą galaretką. Delikatnie nałożyć drugą część ciasta. Udekorować według uznania.
2.Krem przygotować według przepisu na opakowaniu
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody
Truskawki umyć i obrać z szypułek
Komentarze