Ciasto zielona łąka z truskawkami w galaretce i karpatką

4.98 (177 ocen)

  • 20 min

Niby zwykły biszkopt z kremem i truskawkami, a okazało się, że jest to jedno z lepszych ciast jakie ostatnio upiekłam. Zachwyca w równej mierze swoją estetyką, kolorami jak i wspaniałym smakiem. Proste do wykonania. Bardzo polecam

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy
    Odrobina zielnego barwnika w proszku

    Dodatkowo:
    Opakowanie kremu karpatka
    2 galaretki truskawkowe
    500 – 600g truskawek
Wystaw ocenę:

4.98 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto zielona łąka z truskawkami w galaretce i karpatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami oba cukry. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku oraz łyżce oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem i barwnikiem, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 20 - 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części. Pierwszą część ciasta posmarować kremem, ułożyć truskawki i zalać je tężejącą galaretką. Delikatnie nałożyć drugą część ciasta. Udekorować według uznania.
  • 2. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu
    Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody
    Truskawki umyć i obrać z szypułek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować