Zielone babeczki na parze

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdrowy i kolorowy początek dnia :)

Składniki:

  • 2 jajka
    4-5 pieczarek
    kawałek cukinii
    3 plastry bakłażana
    4 łyżki mąki pszennej
    sól i pieprz
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka młodego jęczmienia
    olej do wysmarowania kokilek

Zielone babeczki na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki pokroić i podsmażyć na suchej patelni do odparowania soku. Cukinię zetrzeć na tarce, bakłażana pokroić w drobna kostkę i posolić.

    Białka ubić na sztywno z solą, zmiksować z żółtkami, wymieszać z mąką i pozostałymi składnikami (cukinię i bakłażana odcisnąć). Masę nałożyć do 4 natłuszczonych kokilek i wstawić do gotujące wody do połowy wysokości foremek. Gotować pod przykryciem około 12 minut.

Komentarze

Podobne przepisy