Zielone ciasto z masą i kiwi

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To pyszne, orzeźwiające ciasto, które każdego wprawi w zachwyt.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● ok. 20 dag mąki tortowej
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 20 dag masła
    ● 2 jajka
    ● 120 ml mleka
    ● sok i skórka starta z 1 cytryny
    ● 15 dag cukru
    ● zielony barwnik
    Masa:
    ● 25 dag serka mascarpone
    ● 250 ml śmietany kremówki
    ● 1,5 łyżki cukru pudru
    ● kilka kropli olejku cytrynowego
    ● 5-6 kiwi do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Zielone ciasto z masą i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło (łyżkę odkładamy) ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, sok i skórkę z cytryny. Następnie na przemian wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i wlewamy mleko. Gdy składniki się połączą, dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.
  • 2. Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (o wymiarach 22x25 cm). Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Masa: serek mascarpone i kremówkę schładzamy, a następnie ubijamy na sztywno, dodając cukier puder i olejek cytrynowy.
  • 4. Krem równomiernie wykładamy na ciasto. Kiwi obieramy i kroimy w małe kawałki. Układamy na kremie.

Porady

Ciasto można upiec w dowolnym kolorze, dobierając do niego owoce. Na przykład używając czerwonego barwnika, ciasto można ozdobić wiśniami, czerwonymi porzeczkami lub truskawkami. Natomiast do żółtego ciasta najlepszymi owocami będą brzoskwinie lub morele.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować