Zielone ciasto z kiwi i agrestem

0 (0 ocen)

Ciasto a la Kubuś .

Składniki:

  • biszkopt :

    -5 dużych jaj
    -szczypta soli
    -1 szkl. cukru
    -1 szkl. mąki pszennej ( ja zmieszałam żytnią i pszenną pełnoziarnistą )
    -1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    -5-6 łyżek wody

    Masa kubusiowa :
    - 900 ml zielonego Kubusia
    - 3 budynie śmietankowe

    Masa śmietanowa :
    - 400 ml śmietany 30 %
    - 1 galaretka agrestowa lub kiwi

    Dekoracja :
    -3-4 owoce kiwi
    -100 g agrestu
    - 2 galaretki kiwi lub agrestowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zielone ciasto z kiwi i agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zostawiamy w piekarniku na jakieś 10 min aż ostygnie później chłodzimy w uchylonym piekarniku a następnie wyjmujemy z piekarnika .
    Ostawiamy do całkowitego ostygnięcia .


    Masa Kubusiowa :
    Odlewamy szklankę soku , w której mieszamy budynie , pozostały sok gotujemy .
    Do gotującego soku dodajemy rozmieszane budynie i energicznie mieszamy na małym gazie aż do zgęstnienia . Odstawiamy do ostygnięcia

    Ostygnięty biszkopt przekrawamy na pół ( na bokach nacinamy nożemy i wzdłuż lini naciągamy nić i przekrawamy )
    Biszkopt wkładamy do formy i nakładamy masę po czym przykrywamy wierzchem biszkoptu .


    Masa śmietanowa :
    Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odkładamy do schłodzenia .
    Schłodzoną śmietanę ubijamy ( nie powinna być w pełni ubita ) , na koniec dodajemy zimna galaretkę ( ale nie stężoną ) i ubijamy .
    Śmietanę wykładamy na biszkopt i rozsmarujemy .

    Kiwi obieramy , kroimy na niezbyt cienkie plasterki i odkładamy do oschnięcia z soku , następnie lekko przecieramy ręcznikiem kuchennym( aby później galaretka mogła na niej stężeć ) , agrest myjemy i osuszamy .

    2 galaretki rozpuszczamy w 750-800 ml wody i wkładamy do lodówki aż całkowicie ostygnie i lekko stężeje .
    Owoce układamy na bitej śmietanie i delikatnie polewamy galaretką .

Porady

Pokrojoną kiwi należy odstawić na jakiś czas aby usunąć wydzielający się sok , który uniemożliwia tężenie galaretki . Należy go usunąć ręcznikiem kuchennym .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować