Zielone ciasto z kiwi i agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zostawiamy w piekarniku na jakieś 10 min aż ostygnie później chłodzimy w uchylonym piekarniku a następnie wyjmujemy z piekarnika .
Ostawiamy do całkowitego ostygnięcia .
Masa Kubusiowa :
Odlewamy szklankę soku , w której mieszamy budynie , pozostały sok gotujemy .
Do gotującego soku dodajemy rozmieszane budynie i energicznie mieszamy na małym gazie aż do zgęstnienia . Odstawiamy do ostygnięcia
Ostygnięty biszkopt przekrawamy na pół ( na bokach nacinamy nożemy i wzdłuż lini naciągamy nić i przekrawamy )
Biszkopt wkładamy do formy i nakładamy masę po czym przykrywamy wierzchem biszkoptu .
Masa śmietanowa :
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odkładamy do schłodzenia .
Schłodzoną śmietanę ubijamy ( nie powinna być w pełni ubita ) , na koniec dodajemy zimna galaretkę ( ale nie stężoną ) i ubijamy .
Śmietanę wykładamy na biszkopt i rozsmarujemy .
Kiwi obieramy , kroimy na niezbyt cienkie plasterki i odkładamy do oschnięcia z soku , następnie lekko przecieramy ręcznikiem kuchennym( aby później galaretka mogła na niej stężeć ) , agrest myjemy i osuszamy .
2 galaretki rozpuszczamy w 750-800 ml wody i wkładamy do lodówki aż całkowicie ostygnie i lekko stężeje .
Owoce układamy na bitej śmietanie i delikatnie polewamy galaretką .
Porady
Pokrojoną kiwi należy odstawić na jakiś czas aby usunąć wydzielający się sok , który uniemożliwia tężenie galaretki . Należy go usunąć ręcznikiem kuchennym .
Komentarze