Zielone jajka z awokado w sałatce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zielona sałatka z jajkami i awokado oraz szynką. Polecam na świątecznym stole. Kolorem i smakiem zachwyci gości. Lekka wiosenna sałatka pełna witamin.

  • 30 min

Składniki:


  • 1 doniczka sałaty strzępiastej
    4 rzodkiewki
    6 plastrów szynki

    1/4 ogórka zielonego
    2 cebule czerwone
    1 papryczka mała żółta
    1 papryczka mała czerwona
    6 pomidorków koktajlowych
    natka pietruszki
    1 awokado
    4 jajka
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka oleju rzepakowego

    sos vinaigrette:
    7 łyżek oleju rzepakowego
    1 łyżka octu winnego
    1/2 łyżeczki bazylii
    sól
    1/2 łyżeczki musztardy
    3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Szynki

Zielone jajka z awokado w sałatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Wydrążam żółtka i przekładam je pojemnika, dodaję do nich obrane awokado, olej rzepakowy i sok z cytryny, sól, pieprz. Pastę wyciskam szprycą do jajek, dekoruję plastrami rzodkiewki. Sałatę myję, strzępię na talerzu, dodaje jajka, pokrojone papryk. Szynkę zwijam w rulon i wkładam w nią plastry ogórka. Dodaję przekrojone pomidorki. Z cebuli wycinam kwiatki i układam na talerzu. Żeby zrobić kwiatek z cebuli trzeba odciąć ogonek i korzeń cebuli. W połowie cebuli ostrym nożem robię nacięcia w literę v ząbki i tak na około. Następnie cebulę okręcam i wyjdą nam dwie połówki kwiatka. Z każdej połówki cebuli rozdzielam jej warstwy i potem układam je jedna na drugą. Składniki na sos przekładam do słoiczka i mocno potrząsam zamkniętym. Sałatkę polewam sosem, posypuję natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Jajka Sałata Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować