Zielone krokiety z sosem bolońskim

0 (0 ocen)

Sos boloński i ulubiony ser żółty zawinięte w czosnkowym naleśniku.

Składniki:

  • Sos boloński:
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    150 - 200 g mięsa mielonego u mnie sarnina, może być inne ulubione
    2 marchewki
    2 łodygi selera naciowego
    korzeń pietruszki
    por
    2 - 3 gałązki lubczyku
    100 ml wina marsala
    3 pomidory
    2-3 suszone pomidory
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    papryczka chili
    sól lub vegeta
    cukier
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    świeże oregano i bazylia (jeśli nie mamy świeżego może być mrożone lub suszone)

    ciasto naleśnikowe:
    szklanka mleka
    50 ml wody gazowanej
    niepełna szklanka mąki około 150 g
    szczypta soli lub vegety
    garść czosnku niedźwiedziego (może być mrożony lub suszony)
    łyżka masła lub oleju
    3 jajka

    dodatkowo
    150 - 200 g sera żółtego w plasterkach

    opcjonalnie
    bułka tarta i jajko do panierowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zielone krokiety z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS BOLOŃSKI: Na rozgrzanym oleju/oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i chili. Dodajemy mielone mięso. Następnie dodajemy starte na tarce warzywa korzeniowe i pokrojonego drobno pora i selera naciowego. Podlewamy winem i dusimy. Dodajemy pokrojone sparzone pomidory, pokrojone suszone pomidory, przecier. Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut pod przykryciem. Pod koniec duszenia zdejmujemy przykrywkę doprawiamy przyprawami i ziołami (lubczykiem, oregano i bazylią). Czekamy, aż nadmiar płynu odparuje.
  • ciasto naleśnikowe 2. CIASTO NALEŚNIKOWE:
    Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w wysokiej misce i blendujemy, aż czosnek niedźwiedzi będzie dobrze rozdrobniony.
  • naleśnik 3. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.
  • przekładanie naleśników 4. Na każdy usmażony naleśnik kładziemy plasterek żółtego sera łyżkę sosu bolońskiego i zawijamy w dowolny sposób.
  • gotowe krokiety 5. Gotowe krokiety możemy tradycyjnie panierować w bułce tartej i jajku lub po prostu podgrzać na sklarowanym maśle w piecyku lub na patelni.

Porady

Sos boloński należy dobrze odparować by był gęsty i nie wyciekał z krokietów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować