Sos boloński i ulubiony ser żółty zawinięte w czosnkowym naleśniku.
Składniki:
Sos boloński:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule
4 ząbki czosnku
150 - 200 g mięsa mielonego u mnie sarnina, może być inne ulubione
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
korzeń pietruszki
por
2 - 3 gałązki lubczyku
100 ml wina marsala
3 pomidory
2-3 suszone pomidory
3 łyżki przecieru pomidorowego
papryczka chili
sól lub vegeta
cukier
pieprz
gałka muszkatołowa
świeże oregano i bazylia (jeśli nie mamy świeżego może być mrożone lub suszone)
ciasto naleśnikowe:
szklanka mleka
50 ml wody gazowanej
niepełna szklanka mąki około 150 g
szczypta soli lub vegety
garść czosnku niedźwiedziego (może być mrożony lub suszony)
łyżka masła lub oleju
3 jajka
Zielone krokiety z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SOS BOLOŃSKI: Na rozgrzanym oleju/oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i chili. Dodajemy mielone mięso. Następnie dodajemy starte na tarce warzywa korzeniowe i pokrojonego drobno pora i selera naciowego. Podlewamy winem i dusimy. Dodajemy pokrojone sparzone pomidory, pokrojone suszone pomidory, przecier. Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut pod przykryciem. Pod koniec duszenia zdejmujemy przykrywkę doprawiamy przyprawami i ziołami (lubczykiem, oregano i bazylią). Czekamy, aż nadmiar płynu odparuje.
2.CIASTO NALEŚNIKOWE:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w wysokiej misce i blendujemy, aż czosnek niedźwiedzi będzie dobrze rozdrobniony.
3.Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.
4.Na każdy usmażony naleśnik kładziemy plasterek żółtego sera łyżkę sosu bolońskiego i zawijamy w dowolny sposób.
5.Gotowe krokiety możemy tradycyjnie panierować w bułce tartej i jajku lub po prostu podgrzać na sklarowanym maśle w piecyku lub na patelni.
Porady
Sos boloński należy dobrze odparować by był gęsty i nie wyciekał z krokietów.
Komentarze