½ opakowania makaronu do łazanek
2 cukinie średniej wielkości
1 opakowania mrożonego szpinaku w brykietach
100 gr sera gorgonzola
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
Zielone łazanki z gorgonzolą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
2.W rondelku rozpuść masło, dodaj zamrożony szpinak i duś pod przykryciem do miękkości ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj 2 obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przypraw według gustu solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną.
3.Cukinię umyj, odetnij końce i pokrój w małą kostkę. W dużym garnku rozgrzej łyżkę oleju i duś cukinię do miękkości. Następnie odcedź kostki warzyw.
4.Do cukinii dodaj przygotowany wcześniej szpinak oraz makaron. Dobrze wymieszaj.
5.Gdy mieszanka makaronowo-warzywna będzie jeszcze gorąca dodaj pokruszony ser i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Przypraw jeszcze według gustu.
Komentarze