Zielone pesto pietruszkowo-bazyliowo-marchwiowe

0 (0 ocen)

  • 10 min

Tutaj zaskoczeniem może okazać się wykorzystanie natki marchewki. Wiem, że większość ludzi po prostu pozbywa się zielonej jej części, zupełnie niesłusznie.

  • 10 min

Składniki:

  • -pół szklanki liści z natki marchewki (bez grubej łodygi)
    -szklanka natki pietruszki
    -pół szklanki liści bazylii
    -5 łyżek oliwy
    -3 ząbki czosnku
    -3 łyżki siekanych migdałów
    -łyżka sezamu
    -przyprawy: sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Pesto Salsa Pasty

Zielone pesto pietruszkowo-bazyliowo-marchwiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam i migdały prażymy na suchej patelni.
  • 2. Zioła oczyszczamy, wkładamy do blendera wraz z pozostałymi składnikami i miksujemy.
  • 3. Doprawiamy do smaku i ponownie miksujemy.

Porady

1. Do pesto można dodać ok. 50 g drobno startego parmezanu, lub innego twardego sera. 2. Jeżeli chcemy przedłużyć świeżość pesto, polecam włożyć je do słoiczka, zalać wierzch oliwą i zamknięte trzymać w lodówce maksymalnie przez tydzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
zielone pesto z tuńczykiem

To może cię zainteresować