Zielonogroszkowa zupa-krem z grzankami

0 (0 ocen)

Pyszna i zdrowa zupka idealna na środowy apetyt:)

Składniki:

  • 3 szklanki mrożonego groszku
    1 marchewka
    1 pietruszka
    6-7 cm pora
    1 łyżeczka soli
    1 listek laurowy
    2 łyżki śmietany 12%
    Grzanki:
    2 kromki chleba
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    2g startego sera żółtego
    Dodatkowo:
    blender
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zielonogroszkowa zupa-krem z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa groszkowa 1. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Umytego i osuszonego pora pokroić w cienkie pół plasterki. Warzywa przełożyć do garnka, dodać listek laurowy i łyżeczkę soli. Zalać 2 szklankami wody i zagotować. Od momentu zagotowania gotować przez 5 minut. Po tym czasie wsypać do zupy groszek i wlać około litra zimnej wody. Ponownie zagotować. Gotować do momentu,aż groszek będzie miękki. W chochli wywaru z zupy rozprowadzić śmietanę dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Wyjąć listek laurowy. Zupę przecedzić przez sito (wywar zachować!). Warzywa wrzucić do blendera i zmiksować na papkę. Do garnka z wywarem włożyć zmiksowane warzywa i dokładnie wymieszać.
  • Grzanki 2. Grzanki: Piekarnik nagrzać do 200 st. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na malutkich oczkach. Czosnek utrzeć z masłem za pomocą widelca. Foremką do wycinania ciastek wyciąć w kromce chleba kształt, ale nie jest to konieczne można chlebek przekroić na pół i też będzie dobrze:). Chlebek posmarować przygotowanym masłem, posypać tartym serem i zapiekać około 5-6 minut w nagrzanym piekarniku. Zupę podgrzać, wlać na talerz posypać posiekaną natkę i ułożyć grzanki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować