Zupa ziemniaczana na zasmażce

4.5 (175 ocen)

Prosta , szybka , tania ,rozgrzewająca i smaczna zupa ziemniaczana , jedna z tych ,kiedy nie mam pomysłu i ochoty na gotowanie

Składniki:

  • 3-4 duże ziemniaki
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    1/2 selera ( korzeń )
    1 duża cebula
    3-4 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    3-4 ziarenka ziela angielskiego
    sól , pieprz , maggi w płynie do smaku
    natka pietruszki
    10 -15 dkg wędzonego boczku
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczana na zasmażce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać , dokładnie wymyć . Ziemniaki , cebulę , seler pokroić w kostkę , marchewkę i pietruszkę w talarki , dodać ziele i liść laurowy . Zalać wodą ( około 2 litry )
  • 2. Boczek pokroić w kostkę , usmażyć , boczek dodać do warzyw , do wytopionego tłuszczu dodać mąkę , zrumienić
  • 3. Zasmażkę dodać do zupy , wszystko razem gotować do miękkości , pod koniec gotowania dodać pokrojony czosnek , dosmaczyć ,
  • 4. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki

Porady

Zasmażkę zamiast na boczku możemy zrobić na maśle . Zupę zaczynamy gotować po dodaniu zasmażki , nie wcześniej .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować