ziemniaczana zapiekanka z grzybami

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Prosta i sycąca zapiekanka na zimowy obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
    1 duża, czerwona cebula,
    250 g pieczarek (oczywiście o niebo lepsza będzie zapiekanka z grzybami leśnymi),
    50 ml śmietany, drugie tyle wody,
    100 g startego sera,
    tymianek, oregano,
    oliwa,
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Ziemniaczana zapiekanka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzyby na zapiekankę 1. Ziemniaki ugotować na półtwardo. Ostudzić.
    Pieczarki oczyścić, pokroić w talarki. Podobnie potraktować cebulę. Smażyć na małym ogniu. Do grzybów dodać oregano, sól, sporo pieprzu i śmietanę z wodą. Całość udusić.
  • ser do zapiekanki 2. Ziemniaki pokroić w grube talarki. Układać warstwami ziemniaki i masę grzybową, tak by pierwsze i ostatnie były ziemniaki. Obsypać tymiankiem.
    Piec 25 minut w 190 stopniach. Posypać serem i zapiec jeszcze 5 minut.

Porady

Możesz użyć zamiast pieczarek grzybów leśnych. Zapiekanka nabierze wspaniałego aromatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować