kilogram ziemniaków,
1 duża, czerwona cebula,
250 g pieczarek (oczywiście o niebo lepsza będzie zapiekanka z grzybami leśnymi),
50 ml śmietany, drugie tyle wody,
100 g startego sera,
tymianek, oregano,
oliwa,
sól, pieprz.
Ziemniaczana zapiekanka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować na półtwardo. Ostudzić.
Pieczarki oczyścić, pokroić w talarki. Podobnie potraktować cebulę. Smażyć na małym ogniu. Do grzybów dodać oregano, sól, sporo pieprzu i śmietanę z wodą. Całość udusić.
2.Ziemniaki pokroić w grube talarki. Układać warstwami ziemniaki i masę grzybową, tak by pierwsze i ostatnie były ziemniaki. Obsypać tymiankiem.
Piec 25 minut w 190 stopniach. Posypać serem i zapiec jeszcze 5 minut.
Porady
Możesz użyć zamiast pieczarek grzybów leśnych. Zapiekanka nabierze wspaniałego aromatu.
Komentarze