na 3 porcje:
7-8 małych ziemniaków,
mała główka kapusty (lub pół dużej),
ok. 300 g boczku,
2 marchewki,
mały por lub cebula,
2-3 ząbki czosnku,
duże jajko,
mały kubeczek kwaśnej śmietany,
opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu lub innego sera,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaczana zapiekanka z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować wraz z marchewką w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić na grube plastry. Kapustę poszatkować. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na patelni, odłożyć. Na patelnię po boczku wrzucić kapustę i drobno posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany czosnek i szybko przesmażyć (do miękkości warzyw). Dokładnie połączyć jajko ze śmietaną, dodać odrobinę soli i pieprzu. W naczyniu do zapiekania układać ziemniaki (doprawić je solą, pieprzem i odrobiną gałki), marchewkę, kapustę z boczkiem i ser - każdą warstwę zalać kilkoma łyżkami śmietany wymieszanej z jajkiem. Na górze powinny się znaleźć ziemniaki oblane zalewą i posypane odrobiną sera. Piec w 180 stopniach do czasu zarumienienia, rozpuszczenia parmezanu i ścięcia zalewy (około 15 minut).
Komentarze