Ziemniaczane babeczki gajowego

0 (0 ocen)

  • 1 min

Babeczki są o niebo lepsze od tradycyjnej dużej baby, ponieważ zachwycają formą i ... mają więcej przypieczonej skórki :)

  • 1 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    50 g suszonych grzybów
    250 g pieczarek
    3 jaja
    3 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    6 łyżek kwaśnej śmietany
    1 czubata łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki rozmarynu
    1 płaska łyżeczka soli
    3 łyżki klarowanego masła
    do smaku świeżo mielony czarny pieprz
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Ziemniaczane babeczki gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki po upieczeniu w silikonowych foremkach 1. Ziemniaki utrzyj na tarce, odstaw, aby puściły wodę. W międzyczasie 2 cebule drobno posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach masła klarowanego. Odstaw do przestudzenia. Do masy ziemniaczanej dodaj 2 łyżki śmietany, 3 jajka, mąkę i przyprawy (majeranek, rozmaryn, gałkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i łyżeczkę soli), wymieszaj i dodaj mąkę oraz wytrąconą z odstawionej wody skrobię. Suszone grzyby zmiel na mąkę i połowę dodaj do ciasta. Na koniec połącz z podsmażoną cebulką i przełóż do silikonowych foremek. Piecz 45 minut w temp. 190 stopni
  • przygotowanie sosu grzybowego 2. Przygotuj sos grzybowo śmietanowy. Na łyżce masła klarowanego zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj do niej ćwiartki pieczarek. Posól i oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Podsmażaj do lekkiego zrumienienia pieczarek. Dodaj pozostałą śmietanę i mąkę grzybową z suszonych grzybów. Duś na małym ogniu przez 15 minut mieszając od czasu do czasu.

Porady

Pod koniec można babeczki nakryć folią aluminiową, jeśli rumienią się za mocno

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy